Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Христа Мазълова: Нерядко нашите пациенти ни стават като семейство

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Христа Мазълова e приключила медицина в СУ „ Св. Климент Охридски “ през 2020 година От декември 2020 година е част от екипа на Отделението по клинична хематология на УМБАЛ „ Софиямед “ като лекар-специализант.

Д-р Мазълова, по какъв начин се появи ползата Ви към хематологията?

Интересът ми към хематологията, за разлика от интереса ми към медицината, се появи напълно инцидентно. Банално е да го кажа по този начин, само че аз съм от хората, които откогато се помнят, мечтаят да бъдат лекари. В хода на образованието ми по медицина, ползите ми бяха ориентирани по-скоро към друга област – на интерната, само че имах шанса и привилегията да попадна на страхотни преподаватели по клинична хематология от разнообразни клиники, които ме „ възпламениха “ по специалността.

С какво Ви притегли тази област на медицината?

Привлече ме с това, че през последните години се откроява като една от най-бързо разрастващите се специалности. И също по този начин с това, че постоянно нашите пациенти са полиморбидни и с цел да спазим правилото, която участва и в Хипократовата клетва – Primum non nocere, е нужно да имаме необятни знания в региона на вътрешните заболявания. Това съгласно мен прави специалността още по-широкоспектърна и забавна. Не на последно място означавам, че не са редки случаите, когато нашите пациенти ни стават като семейство. Ние ги виждаме даже по-често от фамилиите им по пътя на общата ни битка с заболяването. И когато пристигна сполучливият свършек, удовлетворението е даже е още по-голямо. Поне за себе си мога да кажа, че се веселя наедно с тях.

Разкажете за първите си стъпки и първите безредици, когато започнахте специализацията си?

Първите си стъпки в специалността поех на мястото, на което и все още ме откривате, а точно Отделението по клинична хематология на УМБАЛ „ Софиямед “. Като млад доктор да се откъснеш от студентската пейка и да се озовеш в действителната болнична конюнктура, неизбежно е обвързвано с извънредно доста безредици. Всичко е ново, забавно, любопитно.

Няма да не помни случай на млад пациент при започване на кариерата ми, за който се борихме повече от 40 дни, интердисциплинарен екип, защото положението му бе каскада от затруднения на главното хематологично заболяване.

Изписахме го в навечерието на Новата 2022 година, в прегръдките на цялото му семейство, в прелестно здраве, само че с потребността от поддържащо лекуване. За жал, той реши да прекъсне лекуването си. В такива моменти вълненията са доста – от чувство за недооцененост на вложената сила и битка, до гняв, че самите пациенти постоянно неглижират положението си и не са виновни към него.

Изискванията към лекарите са доста, само че бих споделила, че лекуването е развой, който ангажира наедно и двете страни – доктор и пациент. Ето за какво приканвам хората – бъдете виновни към здравето си!

Кои характерни области и болести в хематологията Ви притеглят изключително?

Към момента максимален интерес в мен будят лимфопролиферативните болести.

Кои огромни пробиви в науката способстваха за триумфите в лекуването на хематологични болести, които до наскоро са били считани за нелечими?

Новостите в лекуването на хематологичните болести през годините не биха могли да се опишат в няколко реда. Фактът е безспорен, новостите при нас са толкоз значими, че напълно съумяха да трансформират погледа върху някои злокачествени хематологични болести. От тежка присъда те се трансфораха в лечими или хронични болести.

Кои качества цените най-вече у сътрудниците си, с които сте в един екип?

Любознателност, активност, позитивизъм и безрезервност.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Свободното си време обичам да го споделям с обичаните хора. Добрите човешки връзки са благосъстояние и ме зареждат най-вече. Разбира се, панорама към морския небосвод постоянно е положително допълнение.

Кои правила се стремите да отстоявате постоянно и при всички условия?

Доброта и грижа за близките. Чувството за принадлежност и отговорност към обществото сякаш остава на все по-заден проект с годините. Сякаш всеки е самичък за себе си. В един съвършен свят бих трансформирала това.

Също по този начин правдивостта и справедливостта са ми движеща мощ. Може би е присъщо за младото потомство, само че не мога да остана безучастна в моменти на неправда.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР